Naar inhoud springen

Resolutie 932 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 932
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 juni 1994
Nr. vergadering 3395
Code S/RES/932
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde UNAVEM II tot 30 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Het UNAVEM-gesp.
Het UNAVEM-gesp.

Resolutie 932 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 juni 1994. De resolutie verlengde de UNAVEM II-missie in Angola met drie maanden.

Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

De UNITA moest de verkiezingsuitslag van 30 september 1992 aanvaarden en het vredesakkoord naleven. Beide partijen, en vooral UNITA, moesten ook flexibel en welwillend zijn bij de onderhandelingen in Lusaka.

Recent waren de militaire operaties in Angola weer opgedreven, met nefaste gevolgen voor de bevolking en hindering van de gesprekken en van de UNAVEM II-missie. Ook zou het wapenembargo tegen UNITA geschonden zijn.

De Veiligheidsraad besloot UNAVEM II te verlengen tot 30 september. Beide partijen werden opgeroepen hun verbintenissen na te komen en te werken aan een staakt-het-vuren en een vreedzame oplossing. Angola had voorstellen voor een nationale verzoening reeds formeel aanvaard en UNITA werd opgeroepen hetzelfde te doen. In het geval dat tegen 31 juli nog niet gebeurd was zullen bijkomende maatregelen tegen UNITA worden opgelegd. Verder zou de rol van de VN in Angola worden herzien als tegen het einde van UNAVEM II's nieuwe mandaat geen vredesakkoord was bereikt.

Alle landen werden herinnerd aan hun verplichting om de sancties tegen UNITA uit te voeren. Twee buurlanden die niet meewerken werden opgeroepen informatie over schendingen van de sancties te bezorgen.

Dat er weer meer militaire operaties plaatsvonden werd betreurd. Beide partijen moesten deze onmiddellijk staken. Ook de verslechterende humanitaire situatie werd betreurd en acties tegen de hulpinspanningen werden streng veroordeeld. De hulpverleners moesten overal veilige doorgang krijgen.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]